Påskelørdag 11. april 2020

Det kan måske godt undre, at jeg har taget påskelørdag med til påskens refleksioner. Der er en forklaring. Påskelørdag er stille, stille, stille. Påskelørdag bliver ofte overset i påskefejringen – men det er en fin dag. Refleksionens dag. Som præst har man ofte en bisættelse eller en påskevielse. Men mest af alt er dagen stille. Man kan høre ”en fjer falde til himlen” (citat fra et digt af Knud Romer)

Det er altid lørdag efter et dødsfald. Lige meget om det så rent faktisk er tirsdag eller torsdag, når man tjekker sin kalender. Efter et dødsfald er det altid lørdag, når man trækker påskeugen med ind i hverdagslivet – den hverdag der bliver brudt med dødens indtog i vores liv. Det er altid lørdag efter et dødsfald, for dagen efter et dødsfald er der stille, stille, stille. Tankerne på relationen mellem den afdøde og den efterladte står tilbage: smil og tårer følger de minder, der trækkes frem.

Hverdagen farer af sted derude, og har ikke noget med mig at gøre. Folk handler mælk og havregryn. Børn græder og plager efter slik. Teenageren kommer daskende ud af bussen med høretelefonerne på ørerne. Gamle fru Sørensen kommer trissende ud fra biblioteket med rollatoren som støtte. Alle agerer som om intet var hændt… med dødsfaldet stopper min verden for en stund og alt står stille er stille.

Kvinderne ved graven er stille, forundrede og de kan ”høre en fjer falde til himlen”

Lukasevangeliet kapitel 23, 56-24,9

Og da de var vendt tilbage, tilberedte de vellugtende salver og olier; men sabbatten over holdt de sig i ro efter lovens bud.

Bøn:

Evige, altomfavnende Gud!

Vi vender vort sind til dig, vi åbner os mod dig, fordi du i din ufattelige storhed altid vil komme os i møde.

Det, der er mørkt for os, er lys for dig.

Det der forarger os, møder du med kærlighed.

Det, der for os truer med dødens intethed, det fylder du ud med ordet om opstandelsen i Jesus Kristus.

Der, hvor vi ikke ser vejen frem, byder du os til at holde fest og fejre påske

(Tine Illum, ”Den stille uge” side70 i uddrag)

Hvis vi skulle holde en på påskelørdagsandagt, skulle det være om aftenen. Vi skulle synge salmebogens nummer 214 ”Hør vor helligaftens bøn”, 213 ”I kvæld blev der banket på Helveds port” og sidst 217 ”Min Jesus, lad mit hjerte få”

Husk at meloderne og teksten kan findes på www.salmebogenonline.dk